miercuri, 6 ianuarie 2010

7 Ianuarie.Sf.Ioan Botezatorul

Maine este Sfantul Ioan Botezatorul-o sarbatoare ca si boboteaza,aproape am putea spune ca e una si aceeiasi.Încă din secolul al V-lea, Biserica a acordat o importanţă foarte mare acestui eveniment. În Franţa, cu această ocazie se serveşte un fel de plăcintă numită "la galette des rois", care, pe vremuri, era împărţită în tot atâtea felii câţi comeseni erau, plus una. Felia suplimentară, denumită "a Bunului Dumnezeu" sau "a Fecioarei", era oferită primului sărac care apărea în faţa familiei.
De asemenea, nu puţine sunt ţările în care cadourile pentru copii sunt aduse nu de Moş Crăciun, ci de Regii Magi. În Spania sau în unele regiuni din Italia, copiii îşi aşteaptă darurile în 6 ianuarie, zi dedicată petrecerii.
În Belgia şi în Olanda, există, de asemenea, tradiţia preparării unui desert cu cremă de migdale, similar celui preparat în Franţa. Cel mai tânăr dintre membrii familiei se ascunde sub masă pentru a alege feliile pentru fiecare, iar cel desemnat regele zilei îşi alege o regină. În timpul acestei zile, copiii străbat străzile intonând cântecul stelei şi intră în case pentru a primi mandarine şi bomboane, tradiţie pe cale de dispariţie în Belgia, dar păstrată încă în regiunile de provincie flamande.
De Sfântul Ioan Botezatorul - 7 ianuarie este un alt obicei, numit "Udatul Ionilor", întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina, la porţile tuturor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceştia dau o petrecere cu lăutari. Mai mult, în Transilvania cei care poartă acest nume sunt purtaţi cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezaţi sau purificaţi.
In Germania nu am gasit nici un asemenea obicei dar promit ca am am sa mai caut informati in continuare.
Apropo de sarbatoare am citit ca maine in Brasov sarbatoresc 60.000 de Ioan si Ioane..deci se poate numi ca un sfert din populatia Municipiului Brasov,maine e in chef mare..:)
La Multi Ani tuturor care sarbatoresc maine .
Sa auzim numai de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

blogul.carmencittei35