marți, 29 decembrie 2009

Craciun cu miros de cozonaci!




Cozonaci de Craciun,ca la bunica..:)
Ca orice femeie in ajun de craciun ma apuc sa pregatesc mancaruri traditionale romanesti,
sarmalute ,racituri,fripturi si tot felul de salate si alte bunatati..
dar craciun fara miros de cozonaci nu se poate..de aceia anul asta am experimentat un nou fel de cozonac..o amestecatura de nuca,migdale stafide,cacaua si multe alte esente veritabile ,o aroma desavarsita,un miros fantastic.
Precum se vede si in foto au binevoit a creste binisor dar ce e mai important...au un gust minunat..va poftesc la masa..:)

vineri, 25 decembrie 2009

Magia Craciunului.


Ca de fiecare data in Ajunul Craciunului cu toti avem emoti daca vine sau nu Mosul ?
Am fost cuminti? Cat am gresit ,cu cine,de ce,cand?
E superb sa gasesti sub brad cadourile mai mult sau mai putin asteptate,abia astepti sa le deschizi..e superba senzatia..
e magia craciunului...
Dar care e senzatia cand nu gasesti nimic..cand crezi ca Mosul te-a uitat,cand ai senzatia ca nu meriti nimic...
Eu cred ca uneori asteptam de la persoane mai mult decat meritam..uitam sa n-e bucuram de lucrurile marunte si uitam sa fim fericiti cu putin..
Eu sper ca acest craciun sa ne faca mai buni si mai ingaduitori cu noi si cu cei din jurul nostru,sa fim mai iertatori si sa ne bucuram impreuna ce fiecare clipa..e CRACIUNUL.CRACIUN FERICIT LA TOATA LUMEA.

sâmbătă, 12 decembrie 2009

Obiceiuri si superstitii de Craciun


Se spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul. Cine nu are porc gras de Craciun nu poate spune ca a fost fericit in acel an.

In Ajunul Craciunului, cei ce cresc albine, nu dau nimic din casa, ca albinelor sa le mearga bine, si sa nu paraseasca stupul pe vremea roitului.
In Ajunul Craciunului nu e bine sa te bati, nici macar in gluma, cu cineva, caci faci buboaie peste an.
Dupa Craciun sa nu mai fie lasati copiii sa mai zica colindatul, ca fac bube.
Acolo unde este datina de a taia porcul in ziua de Craciun, gospodinele pregatesc o mancare din carne macra de porc cu ceapa si slanina, din care sunt ospatati cei dintai dintre strainii ce le calca pragul casei, acestei mancari i se spune "pomana porcului".
In unele sate maramuresene se zice ca-i blestemata femeia care nu pune de Craciun pe masa fata de masa cu ciucalai, pe pereti sterguri tarcate (brodate) si pe pat perne cu fete tarcate.
Cu o saptamana inainte de Craciun, in zona Codru din Maramures incep pregatirile pentru colindat, culminand in cele doua zile anterioare sarbatorii, cand se pregatesc mancarurile si se impodobesc interioarele locuintelor: masa cu fata brodata, fete de perne ornamentate, pe pereti se pun sterguri si blide ornamentate, crengi de brad, banita, busuioc, brebenoc.
Aluatul framantat in noaptea de Craciun e bun de deochi pentru vite.
Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciun, apa se preface in vin, iar dobitoacele vorbesc.
La cele trei sarbatori mari - Craciun, Paste si Rusalii - sa te speli cu apa in care au fost pusi bani de argint si vei fi banos.
Nu e bine ca in Ajunul Craciunului sa fie pus pe masa mai intai rachiul, pentru ca nu el are intaietate in aceasta seara, ci bucatele.
Daca visezi grau verde in postul Craciunului e semn bun ca anul care vine are sa fie manos in toate.
In Ajunul Craciunului se leaga pomii cu paie, pentru ca acesti pomi sa lege rod bogat.
In Ajunul Craciunului se ung painile pe deasupra cu muruiala de faina de grau, ca ele sa nu crape, iar cu muruiala care a ramas, se ung pomii din gradina, ca ei sa fie in vara incarcati de roade.
In Ziua de Craciun nu se matura in casa, ci a doua zi, si dupa ce ai maturat du gunoiul acela la pomi, ca-i ajuta sa fie roditori.
Pomul Craciunului imbraca in sate din zona Codru aspecte diferite, deosebindu-se de bradul cu elemente ornamentale cumparate din oras. Cel mai raspandit era pomul cu cercuri din nuiele de salcie sau din sarma, imbracate in hartie colorata, peste ele sunt trecute sfori din ata de fuior pe care sunt insirate boabe de fasole alba.
In Ajunul Craciunului se da copiilor sa manance bostan, ca sa fie grasi peste an.
In Bucovina, colacii Craciunului se faceau in forma de 8 si se pastrau pana primavara cand se afumau si se tamaiau boii si plugul inainte de pornitul la arat, apoi colacii erau mancati de plugari in tarina.
In anumite sate din Transilvania se pune, in Ajunul Craciunului, pe un scaun, in tinda casei, fan si pe el un colac si in jurul colacului un numar de coci corespunzator numarului de animale din gospodarie. Cocii se dadeau la animale impreuna cu fanul ca sa se inmulteasca si sa fie "an bun".
In seara de 23 spre 24 decembrie, pana dupa miezul noptii si in unele locuri pana la ziua, cete de copii merg din casa in casa cu colinda: Mos-Ajunul, Buna-dimineata, Colindisul sau Buna-dimineata la Mos-Ajun. In unele parti din Ardeal, copiii care merg cu colindatul se numesc piterei sau pizerei. Dupa credinta populara, ei sunt purtatori de noroc si fericire.
In unele parti, cand este aproape de a se revarsa zorile, colindatori cu lautari sau fara lautari pleaca pe la casele gospodarilor instariti si le canta la fereastra un cantec sau mai multe, aceste cantece numindu-se "zori", spunandu-se ca atunci "canta zorile".
Prin Transilvania, se intelege sub numele de "zorit" datina de a se canta colinde de catre feciori si oameni insurati la "zoritul" in ziua de Craciun.
In seara de Craciun, in satele maramuresene, se ung cu usturoi vitele pe la coarne si solduri, si usile de la grajduri pentru a alunga spiritele rele sa nu ia laptele vacilor. Cu usturoi se ung si oamenii pe frunte, pe spate, la coate si la genunchi, precum si usile si ferestrele casei pentru a indeparta demonii noptii.
In dimineata de Craciun e bine sa ne spalam cu apa curata, luata dintr-un izvor sau fantana in care punem o moneda de argint, pentru ca tot anul sa fim curati ca argintul si feriti de boli.
Datina impodobirii bradului de Craciun pare a fi de obarsie germana, asa cum este si cantecul "O, brad frumos!". In Germania, aceasta sarbatoare este cunoscuta sub numele de Cristbaum.
Despre Mos Ajun se spune ca a fost baciul aflat in slujba lui Mos Craciun, stapanul staulului unde Maica Domnului l-a nascut pe lisus Hristos.
Colinda a dobandit o destinatie precisa ca forma de magie benefica, ea marcand rodnicia campurilor, sporul animalelor, domestice, cresterea copiilor, implinirea prin casatorie a tinerilor, pacea si tihna batranilor, influentarea, in sens pozitiv, a vietii oamenilor si a naturii.
Vinul era in unele regiuni ale tarii si simbol al comuniunii, al unirii a doi tineri. In momentul solemn al casatoriei li se toarna vin peste mainile lor impreunate, simbolizand puterea vietii, trainicia si fericirea noii familii.
"Paharul de aur" este paharul ritual cu care se bea la zile mari, cum este sarbatoarea Craciunului, din care s-a baut candva in momente solemne, la botez , la cununie, si care reprezenta un bun al familiei, transmitandu-se din generatie in generatie. La origine are un inteles magic, proprietati curative, unele dintre astfel de pahare poarta inscriptii cu caracter misterios.
A doua zi de Craciun se reia jocul duminical intrerupt vreme de sase saptamani, si tot atunci fetele, pe alocuri si flacaii, isi fac intrarea in ceata fecioreasca.
In ziua de Craciun nu se scoate gunoiul afara decat a doua zi, deoarece daca-l arunci "iti arunci norocul!"
In partile Muscelului se crede ca primele patru zile, incepand cu 24 decembrie, corespund in ordine celor patru anotimpuri: prima zi e de primavara, a doua de vara, a treia de toamna si a patra de iarna, si cum va fi vremea in aceste zile asa vor fi si anotimpurile.

Gradina lui Mos Craciun.





Mica( mea )gradina...a lui Mos Craciun!!!!
Acum in prag de sarbatori...in agitatia si febra cumparaturilor,a cadourilor,a luminilor scantaietoare a instalatiilor electrice,globuri frumos colorate,m-am gandit sa imi fac propria mea gradinita...parculet..:)..numai al meu. Micul meu colt de rai.Asa ca am adunat toate''ingredientele'' necesare si m-am pus pe treaba...nu e cea mai reusita ...dar sunt mandra de mica mea gradinita...pentru ca e facuta de manutele mele..
Asa ca... eu cred ca fiecare persoana ar trebuie sa aiba in casa mica lui gradina magica ...asa ca nu mai stati pe ganduri.. la treaba...raspandeste magia ierni. Va doresc multa imaginatie..:)